Hokkerup Dyreklinik

Hvad fejler min hund?

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

Sygdomme der begynder med bogstav G.

 

Ganespalte. Medfødt spaltning af den hårde gane (i overmunden). En arvelig (?) sygdom. Opdages ofte når der løber mælk ud af hvalpens næse, når den sutter mælk hos sin mor. Undersøg hvalpen om der virkelig foreligger en spalte i mundhulens øverste halvdel (ganen). Ligger diagnosen fast så afliv hvalpen!

Gastritis. Mavekatar. Se dette.

Giardia. Giardia canis. Et lille ”dyr” kaldet en flagellat, der træffes i tarmkanalen hos mennesker og dyr. Den giver diarre (kataralske infektioner) hos hunde og mennesker og kan være lidt svær at få bugt med. Infektionerne optræder i mavetarmkanalen og i galdevejene. Der kommer dårlig foder/madoptagelse og afmagring. Jeg vil anbefale at man giver dobbelt dosis metrondazol tabletter i 7 dage. Jeg har i flere tilfælde prøvet med dobbelt dosis panacur® i 14 dage, men har ikke kunnet få parasitten væk med denne behandling.

Gingivitis. Tandkødsbetændelse. Se dette.

Gips/Gipsbandage. Gipsbandage eller gipsforbinding er et fælles udtryk for en stiv og ubevægelig forbinding i tilfælde, hvor man ønsker totalt at immobilisere (gøre ubevægelig) dele af en hund. Der findes en del materialer, som kan opfylde disse krav. For eksempel Gazofix® (gammeldags gips i gaze), Hexelite®, (det opvarmes til det er blødt, påføres og efter afkøling bliver det atter hårdt), og Deltacast® (lægges i vand, påføres og hærder derefter af under varmeudvikling). Før man lægger en gipsforbinding, skal man sikre sig, at det man ønsker at forbinde bliver tilstrækkeligt polstret således, at der ikke senere kan opstå trykskader eller kredsløbsforstyrrelser. Er poten medinddraget, skal der ligeledes polstres mellem tæerne. Brug vat eller vandskyende vat. Når forbindingen er lagt, er det vigtigt at observere hunden. Begynder den pludselig at interessere sig mere for benet end normalt, holder den op med at æde, får den feber eller begynder det at lugte fra benet, så skal gipsbandagen straks tilses og evt. lægges om.

Gigt. Hunden bevæger sig tiltagende dårligere, den halter, virker stiv og sløver af. Kulde og fugtigt vejr giver oftere kraftigere symptomer. Gigt er et symptom på leddegenerationer, hvis årsag kan være forskellig. Røntgen kan bestyrke en mistanke om gigt, idet der ses knogleaflejringer (kaldes osteofytdannelse) i og omkring leddene. Ledspalten er forsnævret, og der ses forøget røntgentæthed omkring leddene. Er lidelsen fremskreden, kan der ses og føles hævelser omkring leddene. Behandl grundlidelsen, hvis den kan findes. Er hunden overvægtig, så skal den på slankekur. Giv smertestillende tabletter (se dette). Der er kun henholdende behandlinger ingen helbredelse. Er hunden belastet af lidelsen så bør du overveje at give den fred før den begynder at lide..

Glaukom. Se grøn stær.

Glykolforgiftning. Stoffet glykol(ætylglykol) er en alkohol der bruges som antifrostmiddel i blandt andet kølervæske på biler. Det er ikke så sjældent en forgiftning som man skulle tro. Selv små mængder kan være dødelige. Kroppen bliver ”sur”. Ikke psykisk men kemisk set. Væsketerapi med en smule alkohol. Den alminde lige alkohol udkonkurrerer nedbrydningen af glykolen hvorfor denudskilles før den er nedbrudt til farligere stoffer. Giv endvidere natriumbikarbonat tabletter. Tabletterne fås med 500 mg pr tablet. Giv 1 til to tabletter flere gange i løbet af dagen. Natriumbikarbonat, der skal neutralisere den ”sure” krop kan også gives som drop/infusion. Alkoholforgiftining. Se dette

Grøn stær/grå stær. Grøn stær et unormalt forøget tryk i øjet (forøget tryk af kammervæsken). Det ser på de senere stadier ud, som om øjnene bliver større og er ved at falde ud af hovedet. Ofte tilstøder der en betændelse. Der kan endvidere være brækninger. Evt. behandling med op til flere gange dagligt at inddryppe Pilokarpin® øjendråber. Findes som 1 %, 2 % og 4 %. Dryp indtil øjet ser normalt ud og ikke er rødt (karinjiceret) i sclera (det hvide omkring øjet). Evt. operation. Grå stær er en forkalkning af øjets linse. Der ses en grå-blålig farvning af linsen. Ingen behandling. Evt. operation. Der findes en medfødt form og en alderdomsbetinget form. Kaldes også katarakt. Overvej at sende hunden på pension, især hvis den begynder at blive besværet af sin sygdom for eksempel ved meget nedsat syn.

Gulsot/Ikterus.
Ses ved leverbetændelse. Tænk på at der findes en virusbetinget smitsom form! Er hunden regelret vaccineret? Oftest skyldes leverbetændelsen dog en bakterieinfektion eller en forgiftning. Det er især små konstante doser “gift”, der til sidst påvirker leveren så meget, at den “bukker under”. Giv dobbeltdosis penicillin i 14 dage. Inj. Hepsan® kan med fordel anvendes som lever stimulans. Dosis er afhængig af lidelsens alvorlighed, men start med 4 ml. Gives dagligt i en uge. Tænk på væsketerapi (se dette). Se også under leverbetændelse.

 

 

Tilbage til toppen

Tilbage til forsiden

Tilbage til forrige side

 

 

 

 

Copyright © 1997-2008 Bille Ruwald. Please respect the work I put into this.